Posters utan vit kant

Det är vanligt att posters får en vit kant runt motivet om det inte finns ett utfall på tryckfilen. Utfall är den del av en design som ligger utanför den faktiska tryckytan, och som används för att säkerställa att inget av motivet blir klippt bort vid tryckningen. Utfallet är ofta några millimeter stort och kan vara synligt på den färdiga postern.

Om det inte finns något utfall på tryckfilen kan det leda till att motivet blir klippt bort vid tryckningen, och det kan resultera i en vit kant runt motivet. Detta kan vara oönskat om man vill ha en poster med ett motiv som täcker hela ytan, utan en synlig kant.

Det finns olika sätt att undvika att få en vit kant på din poster, till exempel genom att lägga till ett utfall på tryckfilen. 

Ett sätt att undvika en vit kant på din poster är att lägga till ett utfall på tryckfilen. Utfall är den del av en design som ligger utanför den faktiska tryckytan, och som används för att säkerställa att inget av motivet blir klippt bort vid tryckningen. Utfallet är ofta några millimeter stort och kan vara synligt på den färdiga postern.

Genom att lägga till ett utfall på tryckfilen kan du säkerställa att motivet på din poster täcker hela ytan och att det inte blir någon synlig vit kant. Detta kan vara särskilt viktigt om du vill ha en poster med ett motiv som täcker hela ytan, utan en synlig kant.

Det finns olika sätt att lägga till ett utfall på din tryckfil, beroende på vilket grafiskt redigeringsprogram du använder. Du kan till exempel använda verktyg som "guidemask" eller "bleed" för att lägga till ett utfall på din design.

Det är viktigt att kontrollera att du har lagt till ett utfall på din tryckfil innan du skickar den till tryck. Genom att kontrollera att du har lagt till ett utfall kan du säkerställa att motivet på din poster täcker hela ytan och att det inte blir någon synlig vit kant.

Det finns olika sätt att kontrollera att du har lagt till ett utfall på din tryckfil, beroende på vilket grafiskt redigeringsprogram du använder. Du kan till exempel använda verktyg som "guidemask" eller "bleed" för att se att du har lagt till ett utfall på din design. Du kan också skriva ut en testutskrift av din design för att se om det finns några områden som kommer att bli klippta bort vid tryckningen.

Det är också en bra idé att kontrollera att du har valt rätt storlek på din poster och att du har lagt till ett utfall på rätt ställe.

 

Se våra blogginlägg om hur du ska gå tillväga och vad som kan vara bra att tänka på när du gör din egna poster! 
Vad man ska tänka på: https://minposter.se/blogs/nyheter/vad-ska-man-tanka-pa-nar-man-gor-sin-egen-poster
Hur man går tillväga: https://minposter.se/blogs/nyheter/hur-gor-man-sin-egen-poster
I
nställningar att tänka på:
https://minposter.se/blogs/nyheter/installningar-for-dig-som-vill-gora-din-egna-poster
Använd rätt färgkod:
https://minposter.se/blogs/nyheter/anvand-cmyk-nar-du-skapar-din-egna-poster
Vad är utfall?
https://minposter.se/blogs/nyheter/vad-ar-utfall-pa-tryckfil-anvand-utfall-3mm-utfall-nar-du-skapar-din-poster
Varför du ska spara din tryckfil i PDF:
https://minposter.se/blogs/nyheter/tips-pa-varfor-du-ska-spara-din-tryckfil-som-pdf