FRI FRAKT ÖVER 299 kr • LEVERANS 2-4 ARBETSDAGAR

Tryckfiler för posters, varför ni ska använda cmyk istället för rgb

Alexander Roos |

CMYK och RGB är två olika färgsystem som används inom olika områden. CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Key (svart) och används för tryckning medan RGB står för Röd, Grön och Blå och används för digitala skärmar.

När det gäller tryckning av posters är CMYK vanligtvis det föredragna färgsystemet eftersom det är optimerat för tryckteknik. CMYK-färger skapas genom att lägga på flera lager av cyan, magenta, yellow och svart färg på papperet, vilket gör att färgerna kan blanda sig mer sömlöst och ge en högre färgprecision i trycket.

RGB, å andra sidan, är optimerat för digitala skärmar och kan inte återges exakt på tryck. Om en poster skapas i RGB och sedan konverteras till CMYK för tryckning kan det leda till att vissa färger ser annorlunda ut än de var tänkta att se ut på skärmen. Detta kan leda till att postertryckaren får ett annat resultat än vad kunden förväntade sig.

Så sammanfattningsvis, fördelarna med att använda CMYK istället för RGB för posters är:

  • Optimerat för tryckteknik och ger högre färgprecision.
  • Ger mer exakta och förutsägbara resultat vid tryckning.
  • Minskar risken för att färger ser annorlunda ut än de var tänkta att se ut på skärmen.

 

Behöver ni hjälp med detta så är det bara att höra av sig till info@minposter.se så svarar vi vanligtvis inom 12 timmar. 

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.